pátek 27. května 2022

Lamington dort - The Daring Bakers Challenge




Hrozně ráda poznávám nové chutě, přísady, postupy a recepty. A tak jsem se rozhodla přihlásit do Daring Bakers. V této skupině jsou pekařky a food blogerky z celého světa a každý měsíc jedna z nich sestaví svojí výzvu. Vždy 1. den v měsíci se uveřejní recept a my, všechny nadšené kuchařky, máme měsíc na to podle zveřejněného receptu upéct svoje dílo. Pak vždy 27. den svoje díla hromadně zveřejníme na svých stránkách.


Tentokrát se slova ujala Marcellina in cucina.

For the May challenge Marcellina from Marcellina in Cucina dared us to make Lamingtons. An Australian delicacy that is as tasty as it is elegant.


Marcellina nám prozradila, že dezert se jmenuje podle lorda Lemingtona. Jeho sluha údajně upustil kousek dortu do rozpuštěné čokolády. Lord neměl rád plýtvání a tak navrhl, aby se kousek obalil v kokosu, aby si při jídle neušpinil ruce.


Lemington se stal nedílnou součástí australské kultury, pečou ho australské hospodyňky, peče se v pekárnách, ale můžete si ho koupit i v supermarketu. 



Ingredience:

Těsto:


5 vajec

225 g cukru krupice
200 g kukuřičného škrobu
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 polévková lžíce rozpuštěného másla
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

Čokoládová poleva:


400 g moučkového cukru

150 ml mléka
40 g kakaa
1 polévková lžíce rozpuštěného másla

250 g strouhaného kokosu



Postup:


Pečící formu o rozměrech asi 20 x 30 cm si vyložte pečícím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C .

V míse si vyšlehejte vejce, cukr a špetku soli do světlé husté pěny. Trvá to 10 - 15 minut. Na konci šlehání přidejte vanilkový extrakt, který prošlehejte ještě asi 2 minuty.

Do pěny přisypejte prosátý škrob s práškem do pečiva. Důkladně vařečkou promíchejte a nakonec přidejte rozpuštěné máslo.


Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte na 180 °C asi 25 minut. Po upečení korpus vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout.


Mezi tím si připravte čokoládovou polevu. Na vodní lázni si rozpusťte máslo s mlékem, přisypte kakao a cukr. Jakmile je poleva hladká a všechen cukr rozpuštěný, můžete snížit teplotu pod vodní lázní.


Korpus si nakrájejte na malé kostičky a každou kostičku namočte celou do polevy, nechte trošku okapat a pak pořádně obalte v kokosu. Pak nechte kostičky vychladnout a nejlépe i v lednici trochu rozležet.


Dezert je to velmi dobrý a vypadá moc hezky, ideální ke kávě nebo čaji.















Share:

5 komentářů

  1. Wow! Your Lamingtons look delicious! Welcome to Daring Bakers! I hope you get a lot of enjoyment from this wonderful baking group!

    OdpovědětVymazat
  2. Your Lamingtons are beautiful! Your photos are too!

    OdpovědětVymazat
  3. Thank you so much girls!!!! See you in next challenge :)

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig