neděle 17. května 2015

Rizoto s pečeným česnekem a bazalkovým pestem



Když je v receptu česnek, stane se pro mě hned zajímavějším. Ale pečený česnek, to je kategorie sama pro sebe. Po upečení se z česneku stane jedna z nejlepších ingrediencí. Zůstane mu typická česneková vůně, zesládne a ztratí štiplavost a silné aroma, takže je vhodné i pro ty, kterým čerstvý česnek nedělá dobře. Upečený česnek s olivovým olejem a bylinkami je skvělý na těstoviny, do polévky, ale i namazaný na čerstvý chléb.

Já jsem pečený česnek spřátelila s bazalkovým pestem jako základ chutě tohoto rizota.




Ingredience:

Rizoto:

1 palička česneku
400 g kulatozrnné rýže
1,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 cibule
80 ml bílého vína
75 g mozzarely
25 g másla
sůl
pepř


Pesto:

2 svazky bazalky
2 lžíce citronové šťávy
1 stroužek česneku
1 lžička citronové kůry
1 lžíce piniových oříšků
1 lžíce nastrouhaného parmazánu
100 ml panenského olivového oleje
mořská sůl
pepř


Postup:

Začněte  tím, že si rozehřejete troubu na 200 °C . Než se Vám trouba zahřeje, můžete se pustit do přípravy bazalkového pesta. Lístky bazalky omyjte a otrhejte, piniové oříšky nasucho opečte na pánvi, aby se rozvinula jejich chuť a vůně a všechny ingredience kromě oleje si nasypejte do malé mixovací nádobky. Začněte mixovat a postupně přilévejte olej až Vám vznikne požadovaná konzistence. Do rizota je vhodné pesto rozmixovat dohladka.

Paličku česneku neloupejte, jen ji příčně rozpulte. Plech pokapejte olivovým olejem a položte na něj česnek řezem dolů. Vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 10 minut, pak česnek otočte řezem nahoru a pečte dalších 10 minut, aby česnek úplně změkl a zezlátl. 

V hrnci se silnějším dnem rozehřejte máslo a na něm opečte nadrobno nakrájenou cibuli jen tak aby zesklovatěla. Po té přilijte víno, asi 3 minutky vyvařte a vsypejte rýži. Opepřete a osolte a rýži pořádně míchejte a opékejte asi 2 minuty. Pak přilijte šálek teplého vývaru a další šálek přilijte jakmile se skoro všechen předchozí vstřebá.Vařte na mírném ohni a přilévejte postupně vývar, dokud nebude v rýži všechen. Celý tento proces by měl trvat asi půl hodinky. Jakmile máte rýži měkkou ( pozor rýže na rizoto by měla být stejně jako těstoviny na skus) , přiklopte ji pokličkou a odstavte z plotny.

Pečený česnek si vymačkejte ze stroužků, mozzarelu natrhejte na malé kousky a vše vmíchejte do rýže. Rizoto nandejte na mělký talíř, pokapejte pestem a ozdobte kousky mozzarely a pečeného česneku.

A upíři se můžou jít bodnout!









Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig