pátek 23. října 2015

Jogurtová bábovka sypaná pistáciemi



Bábovka. 

Pečení miluju a můžu říct, že jsme už měli nespočet dortů, koláčů, muffinů, rolád, košíčku a buchet, ale mého srdce šampion je jedině bábovka. Úplně nejlepší je ta od maminky, nebo alespoň podle jejího receptu, ale baví mě objevovat nové kombinace a podoby téhle skvělé pochoutky. 

Tentokrát padl los na jogurtovou. Není to žádná, jak se u nás říká, dusivka ale nadýchaná a vláčná bábovka. Z lásky jsem navíc dostala krásnou formu od Nordic Ware, která se musela hned vyzkoušet - co kdyby třeba nefungovala že :)



Ingredience:

450 g hladké mouky
400 g bílé jogurtu (hustého jako je Hollandia)
300 g cukru krupice
250 g Hery máslové
5 vajec
2 prášky do pečiva ( 8 lžiček) 
1 lžička strouhané citronové kůry
špetka soli

Poleva:

80 g hustého bílého jogurtu
150 g moučkového cukru
2 lžičky citronové šťávy
+ pistáciové oříšky na posypání


Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C , formu si vymažte a vysypte hrubou moukou. V míse si vyšlehejte do světlé pěny tuk a cukr. Pak postupně zašlehávejte žloutky, citronovou kůru a jogurt. Do vzniklé směsi pomalu vmíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.

Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh, který zlehka vmícháte do těsta. Těsto vlijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte na 180°C asi 45 minut. Před vyndáním z trouby zkontrolujte propečenost zapíchnutím špejle.

Než se však bábovka upeče, připravte si polevu smícháním cukru, citronové šťávy a jogurtu. Vzniklou polevu nalijte na ještě horkou bábovku, kterou po upečení, hned jak to půjde vyklopíte.
Nakonec ozdobte rozdrcenými pistáciovými oříšky.














Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig