čtvrtek 12. listopadu 2015

Čokoládový chlebíček s třešněmi




Tenhle recept mi krásně rozveselil dnešní podzimní den. Pro třešně si sice už na zahradu s košíčkem nedojdeme, ale pokud nemáte v zásobě třeba domácí kompot, hrdě je zastoupí třešňový likér - bez toho už by to ale nešlo!

Chlebíček je díky němu krásně vláčný, není suchý ani drobivý! Na fotce to tak totiž může vypadat. A tak by byla škoda, i když sem s ním trošku zaspala dobu, se s receptem na něj s Vámi nepodělit.

Musím říct, že vzhledem k velikosti formy na chlebíček, byla tohle jedna z těch buchet, co zmizela opravdu nečekaně rychle. Napřed se to musí kousek ochutnat, je to dobrý, takže si přidáme s hrníčkem mléka, odpoledne ke kafíčku, no a po večeři jako dezert. A to jsme na to jenom dva!





Ingredience:

200 g polohrubé mouky
200 g dobré hořké čokolády
175 g másla
120 g bílého jogurtu
100 g cukru krupice
6 lžic třešňového likéru
3 vejce
1 kypřící prášek
1 špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
trochu mouky a másla na vymazání a vysypání formy
třešně na ozdobu a čokoládu na polevu - podle chuti

Postup:

Na vodní lázni si rozpusťte čokoládu spolu s máslem a jakmile se hezky spojí, nechte směs stranou zcela vychladnout

Do mísy si rozklepněte vejce, přidejte špetku soli, vanilkový extrakt a cukr, a šlehejte dokud Vám nevznikne světlejší pěna.  Přichází opět čas čokolády s máslem, kterou nyní přidejte do mísy a zašlehejte do světlé pěny. Do vzniklé hmoty přimíchejte jogurt a mouku s kypřícím práškem. Těsto je hotové.

Formu na srnčí hřbet si vyložte pečícím papírem, nebo vymažte a vysypejte moukou. Pak do formy nalijte těsto a povrch hezky uhlaďte. A nyní ta tekutá třešnička na dortu, než dáte chlebíček do trouby, těsto na povrchu zakapejte třešňovým likérem.

Pečte asi 40 minut na 170°C . Na povrchu začne krásně praskat a při testu se špejlí by měla vyjít ne úplně suchá, ale s vlhkými drobečky.

Jakmile chlebíček zchladne, můžete jej polít rozehřátou čokoládou a ozdobit čerstvými, nebo kompotovanými třešněmi namočenými v čokoládě.














Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig