neděle 20. března 2016

Velikonoční mazanec




Mazanec, nebo jak mu říkáme u nás doma bochánek (i když velikostí je to spíš bochan) neodmyslitelně patří k Velikonocům. Jindy si ho nedopřáváme, a tak je pro nás o to svátečnější.

A protože Velikonoce jsou za dveřmi, přináším recept, jak na něj!  Dle tradice se má péct na Bílou sobotu.



Já jsem jako malá neměla bochánek, ani vánočku v lásce, byli na mě příliš suché. Nevěděla jsem ale, jaké možnosti přináší. Teď mám ráno dilema, jestli čaj, nebo kávu, namazat jen máslem, nebo i marmeládou? To Honza má jasno, hrnek kakaa, namazat čerstvým máslem a posypat pořádnou vrstvou moučkového cukru!  A úsměv na tváři je zaručen!




Ingredience:

300 g polohrubé mouky
250 ml polotučného mléka
200 g hladké mouky
120 g másla
100 g cukru krupice
80 plátků mandlí
50 g rozinek
42 g droždí
3 žloutky
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
1 vejce na potření


Recept:

Do misky si nalijte polovinu mléka, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžíci cukru. Dejte ho na teplé místo (topení, trouba na 30°C ) a nechte vzejít kvásek.

V druhé míse si smíchejte mouky, sůl, cukr vanilkový i krupici a kůru z citronu.Jakmile je kvásek hotový, rozehřejte si máslo a trošku ohřejte mléko. Vlažné mléko, máslo, kvásek a žloutky přimíchejte do mísy s moukou. Nakonec přisypejte mandle (nechte si trochu na posypání) a rozinky. Vypracujte lesklé a pružné těsto, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout alespoň hodinu. Během kynutí alespoň jednou těsto propracujte.

Na plech vyložený pečícím papírem si z těsta vytvarujte bochánek, můžete udělat třeba dva menší, ale my neradi okraje :)
Bochánek potřete vejcem a posypejte zbytkem mandlí.

Pečte ve vyhřáté troubě na 220°C  10 minut a pak teplotu snižte na 150°C  a dopékejte asi 35 minut dozlatova.

















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig