úterý 14. června 2016

Maminčina bábovka



Jsem bábovkový typ! I když bych se utloukla po čokoládových pěnách, tvarohových dortech a ovocných koláčích, jednou za čas musím mít tuhle bábovku. Tohle je bábovka mého dětství, které jsme se s taťkou pravidelně dožadovali. A tak když dostanu chuť na bábovku, neukojím jí ničím, dokud ji prostě neupeču!



V mém okolí (to znamená rodina, přátelé a kolegové)  dělí většinu buchet a bábovek na tzv. dusivky a vlhké buchty. Tak takhle bábovka není dusivka! Když se povede, tak je na okrajích  křupavá, ale uvnitř hezky vláčná. A takovou my máme nejradši!

Zkrátka když si představím nedělní pohodu, patří tam kávička a bábovka!



Ingredience:

420 g hladké mouky
350 g moučkového cukru
200 másla - rozpuštěného, nebo 2 dcl oleje
2 prášky do pečiva
4 vejce
24 lžic mléka - takto to máme v rodinném receptu už po babičce - dobře 250 ml
2 lžíce holandského kakaa



Recept:

Předehřejte si troubu na 150°C a vymažte a vysypejte formu na bábovku.

Pak si ve velké míse smíchejte všechny ingredience kromě kakaa, tak aby jste v těstě neměli hrudky, já používám elektrický šlehač, ale rukou to také zvládnete.

Polovinu těsta si nalejte do připravené formy a do druhé poloviny pořádně rozmíchejte kakao, zde opět sahám po šlehači.

Kakaové těsto nalijte na světlé do formy a nakonec koncem vařečky, nebo třeba špejlí udělejte pár vlnek skrz obě vrstvy bábovky, aby vzniklo hezčí mramorování.

Bábovku pečte přibližně hodinu na již zmíněných 150°C.

Po upečení bábovku opatrně vyndejte a nechte vychladnout ve formě. Dejte pozor, aby jste s horkou bábovkou příliš nebouchli, má pak tendence srazit se.

Po vychladnutí vyklopte, nalijte si hrneček mléka, nebo uvařte kávu, bábovku pocukrujte a užijte si krásnou neděli, pondělí, nebo úterý. Déle vám doma nevydrží!







Share:

1 komentář

Blog Design Created by pipdig