úterý 5. července 2016

Domácí mini houstičky



Dneska ráno mě opět probudilo sluníčko svítící do očí. Miluju tyhle rána. Většinou do té chvíle než si uvědomím, že není víkend a já musím pelášit do práce. Ale o to víc si pak užiju víkend, nebo každý volný den.
K snídani si nanosíme plný stůl všeho co doma najdeme a na co máme chuť a pak hodiny sedíme, povídáme si, nebo koukáme na nějaký romantický film a vychutnáváme, Není to stejné jako večer, protože to už je žraní zakázané, ale ráno ?? Vždyť snídaně je základ dne!

A čerstvá, ještě teplá houstička! Pokud máte doma nějaké spáče, tohle na nich vyzkoušejte, protože se vsadím, že taková vůně vytáhne z postele i ty největší ospalce.
Přítel jede sladkou vlnu, takže jahodová marmeláda (jinou nejí), nebo oříšková pomazánka. Já zase nejraději jen s máslem, nebo domácím žervé!



No nic, mě čekají dva dny svátků, kdy nemusím vstávat, takže už se těším na zítřejší snídani!




Ingredience:
(na 1 plech malých houstiček)

250g hladké mouky
130ml plnotučného mléka
25g másla
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
11g droždí

na posypání dle chuti - mák, sezamová semínka, kmín, sůl, chia semínka



Postup:

Nejprve si připravte kvásek. Polovinu mléka nahřejte aby bylo vlažné, přisypejte cukr rozdrobte do něj droždí. Nechte na teplém místě kvásek hezky vzejít. Trvá to 30 - 60 minut.

Do mísy si nasypejte mouku, zbytek mléka (také ohřátého), rozehřáté máslo, vzešlý kvásek a sůl. Zadělejte v hladké, pružné těsto, které uložte pod útěrkou v míse na teplé místo, aby nám hezky nakynulo. Dejte mu asi 45 minut.

Z vykynutého těsta si vytvořte váleček, který rozkrojte na cca 8 stejných kousků. Každý kousek znovu rozválejte na ruličku a rozdělte na 3 kusy. I tyto 3 kousky vždy uválejte na slabé prameny.

Prameny si položte vedle sebe a na začátku je spojte k sobě. Pak začněte plést copánek na jehož konci opět prameny spojte. Spoje si zastrčte pod houstičky, aby nebyli vidět a nerozmotali se nám při pečení.

Plech si vyložte pečícím papírem a přesuňte na něj houstičky. Těm dejte poslední odpočinek a nechte je kynout ještě asi 20 minut.

Nakonec si předehřejte troubu, houstičky potřete vodou a ozdobte zvolenou posypkou.
Pečte je dozlatova na 200°C asi 20 minut.

Houstičky budou vláčnější a chutnější, pokud k pečení přidáte do trouby hrnek s vodou, který bude udržovat správnou vlhkost v troubě.











Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig