pátek 11. listopadu 2016

Tvarohový dort s mákem




Dneska zase celý den pršelo a byla skoro tma. Na jednu stranu člověk z toho není nadšený, na druhou ale můžu být celý den doma zalezlá, pročítat recepty, pít čaj a trávit hodiny v kuchyni, protože mi není líto toho, že nejsem venku. V tomhle počasí prostě není moc důvodů být venku.

A aby nebyly tyto pošmourné dny tak moc šedivé, není nic lepšího, než si provonět byt čerstvě upečeným koláčem, zapálit svíčku a užívat si tepla domova.

Poslední dobou mám pořád chuť na něco tvarohového, a tak přišel na řadu tenhle tvarohovo-makový dort. A obávám se, že ten jeden nám nestačil :)









Ingredience:

Korpus

200 g hladké mouky
120 g změklého másla, nebo Hery máslové
70 g cukru moučka
1 vejce
špetka soli
tuk a hrubá mouka na vymazání formy


Náplň

200 g máku
200 g moučkového cukru
100 ml smetany ke šlehání
4 vaničky polotučného tvarohu ( po 250 g)
4 vejce
20 g solamylu ( jemný bramborový škrob)
1 lžíce rumu




Postup:

V míse si smícháme změklé máslo, mouku, cukr, vejce a špetku soli a hněteme, dokud nemáme hladké a nelepivé těsto. To si zabalíme do folie a dáme odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.

Když je těsto odpočaté, oddělte si z něj 2/3 a vyválejte na placku o velikosti dortové formy - ideální tloušťka je asi centimetr. Z placky si ořízněte podle formy kolečko tak akorát na dno. Formu si vymažte tukem, vysypejte hrubou moukou a posaďte do ní dno z těsta. Ze zbylé 1/3 těsta vyválejte pruh těsta široký asi 4-5 cm a dlouhý tak, aby jste jím obkroužili celé boky formy. Hezky spojte okraje prsty s těstem tvořícím dno. Tím jsme si vytvořily vysoký okraj koláče.

Dno těsta propíchejte vidličkou a vložte bez náplně do trouby vyhřáté na 180 na 15 minut.

Mezitím si připravte náplň. V míse rozmíchejte všechen tvaroh s vejci, smetanou a rumem. Pak přisypejte moučkový cukr, solamyl, přidejte špetku soli a utřete směs dohladka. Nakonec do náplně přidejte mák a naposledy promíchejte.

Jakmile máte předpečený korpus, nechte ho maličko zchladnout a pak ho opatrně naplňte tvarohovou směsí. Vložte do předehřáté trouby a dopékejte při teplotě 160 asi 45 minut až uvidíte, že vám tvaroh začíná shora lehounce zlátnout.


Nechte vychladit ideálně do druhého dne v lednici a pusťte se do něj!








Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig