středa 14. prosince 2016

Linecké cukroví




Bez lineckého cukroví by to ani nebyly Vánoce!
Jelikož ho můj Honza miluje ze všeho nejvíc, dělám ho minimálně dvojitou dávku. I když každý rok remcá, ať toho cukroví nedělám tolik, kdo to pak bude jíst - linecké nějak záhadně zmizí, a to velmi brzy.



Takže šup šup do pečení, jako většina cukroví i linecké potřebuje nějaký čas na rozležení, aby bylo křehoučké. Po jakém tvaru sáhnete je už na vás, jestli kolečka na klasiku, nebo něco modernějšího. Já jsem o Vánoce hvězdičková a to se promítlo i do lineckého!




Ingredience:

150 g hladké mouky
100 g měkkého másla
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
marmeládu na namazání - rybízová, jahodová, třešňová, ideálně poctivá domácí (chce to červenou a lepší je trošku kyselejší, skvělý kontrast se sladkým cukrovím)


Recept:

Do mísy si nasypejte mouku, cukr moučku i vanilkový a zapracujte do směsi změklé máslo a žloutek ať už ručně, či v robotu. Vzniklé hladké, lesklé těsto zabalte do folie a uložte do ledničky alespoň na dvě hodiny.

Když je těsto odpočaté, rozválejte si ho na pomoučněném válu a pusťte se do vykrajování. Plech s cukrovím vložte do vyhřáté trouby na 160°C a pečte 10-12 minut.

Cukroví nechte vychladnout a můžete začít mazat marmeládou a slepovat.

Pak už jen cukroví uložte do vzduchotěsné krabice a schovejte do chladu, aby se rozleželo a nic ho nesežralo :)




















Žádné komentáře:

Okomentovat