neděle 2. dubna 2017

Čokoláska - extra čokoládový dort bez mouky




Včera byla úplně ukázková jarní sobota! Sluníčko nádherně svítilo, všechny to táhlo ven na procházku, nebo na zahrádku. I u nás na balkonech bylo neobvykle živo, všichni si začali uklízet a zvelebovat svůj letní obývák. Mým snem by bylo mít balkon asi tak 5x větší, aby se na něm dalo pěstovat vše co jen truhlíky dovolí, odpočívat s knížkou a večer grilovat a popíjet s přáteli.

A první co jsem si letos na balkon pořídila do truhlíku jsou sazenice jahod. Kdo by neměl rád jahody, takže není třeba vysvětlovat. Předloňský pokus nebyl úplně zdárný, a tak jsem z 5 rostlinek sklidila asi 8 jahod. Ale dávám tomu druhou šanci.


Takže už se vidím, jak za měsíc dva ráno vstanu a půjdu s mističkou na úrodu. A tak jsem se navnadila, že jsem prostě neodolala a z krámu si donesla voňavou bedýnku jahod.

Jahody se šlehačkou? No jasně!!!! A přidat k tomu čokoládu? O ano!!!!!!



Ingredience:
(dortová forma 23 cm)


250 ml šlehačky
230 g cukru
200 g másla
50 g kvalitního hořkého kakaa
6 vajec
1 tabulka ( 200g) kvalitní hořké čokolády
čerstvé ovoce na ozdobu







Recept:

V míse si na vodní lázni rozpusťte čokoládu společně s máslem a pořádně rozmíchejte, dokud se hezky nespojí. Pak misku vyndejte z lázně a nechte trošku vychladnout.

Do dalších dvou misek si rozdělte žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a uložte ho zatím do chladu.

Žloutky si vyšleháme společně s cukrem do světlé pěny - na to si vezměte elektrický šlehač. Pak do žloutkové pěny přisypejte kakao a znovu prošlehejte. Na řadu přichází tuhý sníh z bílků. Na ten si už vezměte stěrku a zlehka, po částech ho vmíchejte do směsi. Nakonec přidejte zchladlou rozpuštěnou čokoládu.

Rozehřejte si troubu na 170 a vystelte si formu pečícím papírem, dno bude stačit, boky jen trochu vymažte máslem.

Připravené těsto nalijte do formy a dejte péct na 170 na 20 minut.

Tentokrát vynechejte test se špejlí, nedopadl by dobře :) Po upečení zůstane dort uprostřed mazlavý, což je žádoucí. Vyndejte ho z trouby, přiklopte talířem a nechte vychladnout, úplně ideálně do druhého dne, ale kdo to má vydržet.

Nelekněte se až talíř zase odklopíte, dort se Vám uprostřed propadne. A tím vytvoří ono perfektní místo na vyšlehanou šlehačku a ovoce. Pro extra požitek můžete dort před šlehačkovou peřinou celý posypat hořkým kakaem.

















Share:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig