sobota 2. září 2017

Domácí granola - základní




Není nad pořádnou snídani! Je to klišé, ale je to tak!!! Musím uznat, že sama jsem na to přišla velice pozdě a to až při nástupu do práce. Za dob školních by do mě prostě snídani v 6 ráno nikdo nedostal.

A úplně nejoblíbenější snídaní je pro mě víkendová snídaně! To se může člověk pořádně rozšoupnout a užít si jí. Uznávám, u nás doma se z toho velice, velice často stává brunch, jelikož vstáváme pozdě a snídani si pak protáhneme až do času oběda. Ale není to vůbec špatné. 

Když ale ráno zase tolik toho času nemáme, ráda sáhnu po něčem dobrém, ale opravdu rychlém. A tím je rozhodně granola. Můžete si jí dát s mlékem, nebo jogurtem a doplníte si jí čímkoli na co máte chuť, nebo máte zrovna doma. Ovoce čerstvé i mražené, marmeládu, javorový sirup, nebo třeba čokoládu :)

A chcete li ochutnat výbornou granolu přesně na míru vaší chuti, udělejte si domácí. Je to rychlovka a stojí to zato.



Ingredience:

100 g ovesných vloček
30 mandlí ( lehce pokrájených )
30 g nasekané vysokoprocentní čokolády
20 g slunečnicových semínek 
1 velká lžíce lněných semínek
1 velká lžíce chia semínek
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce medu





Postup:

Předehřejte si troubu na 170 °C a vyložte plech pečícím papírem. 

Ve velké míse si smíchejte všechny suché ingredience kromě čokolády, tu budeme přidávat až po upečení. Med si smíchejte v mističce s olejem - pokud máte med ztuhlý, lehce ho zahřejte na vodní lázni i s olejem. Suché ingredience přelijte medem a důkladně promíchejte. Snažte se, aby opravdu všechno bylo lehce obaleno. 

Pak už připravenou směs hezky rozprostřete na plech a šup s ním do trouby. Pečte 15 - 20 minut a během pečení několikrát granolu prohrábněte, aby byla pěkně křupavá. 

Jakmile vše začne zlátnout a z trouby se bude linout neskutečná vůně, máte vyhráno! Nesnažte se granolu péct až bude křupavá, dokud je totiž teplá, bude se zdát lepkavá a měkká, kouzlo nastane až po jejím vystydnutí. Během stydnutí nechte granolu na plechu.

Jakmile vše zchladne, přimíchejte si ještě nasekanou čokoládu.

A máme hotovo. Granolu uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě, aby vám vydržela hezky křupavá.

Samozřejmě si můžete v základu měnit ingredience podle chuti - jakékoli ořechy či semínka, kokosové lupínky, rozinky, sušené ovoce, jakékoli pukance a nebo koření jako skořici, nebo koření na dýňový koláč.















Share:

2 komentáře

  1. Skvělý recept, rozhodně domácí je lepší! Já jí osobně nikdy doma nezkoušela.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to nejlepší na tom je, že si tam můžeš dát jen to, co máš ráda :) Navíc za cenu kupované si ji můžeš vyrobit opravdu hromadu!!!

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig